Lacurile Iezer și Bolătău

Lacurile naturale din Obcinele Bucovinei sunt foarte rare. După unii autori, se pare că că singurele lacuri din obcine sunt Iezerul și Bolătăul, aflate în vecinătatea comunei Sadova, în Obcina Feredeului (colecţia Munţii noştri, Obcinile Bucovinei, pag 25). Despre Lacul Iezer s-au mai făcut menţiuni în diverse publicaţii. Ambele lacuri se găsesc în partea sud-vestică a Obcinii Feredeului şi sunt lacuri de baraj natural.

Nu se poate spune cu precizie data formării acestor lacuri. Despre Lacul Iezer există unele menţiuni istorice de pe la 1594, din timpul domniei lui Aron Vodă. Despre Lacul Bolătău se pare că prima menţiune documentară datează de prin 1737.

Lacul Iezer este situat în Obcina Feredeului, comuna Sadova, la aproximativ 16 kilometri de municipiul Câmpulung Moldovenesc. Este un lac de baraj natural, acesta formându-se în urma procesului de alunecare al unui versat într-un râu. Acesta este alimentat de două pâraie (Iezer şi Feredeu), din el curgând Pârâul Iezer, afluent al Pârâului Sadova.

Bolătăul, mult mai mic ca dimensiuni, este ascuns într-o pădure seculară de molizi, la câțiva kilometri distanță de fratele său mai mare.

Localizare și indicații de orientare – Lacul Iezer

Localizare și indicații de orientare – Lacul Bolătău